KALP naklinde Türkiye'nin önemli merkezlerinden, geçtiğimiz günlerde ilk çift taraflı akciğer naklininin gerçekleştirilmesiyle yeni bir başarıya daha imza atılan Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 2 yıl önce açılan ‘Yapay Kalp Merkezi’ umut merkezi oldu.
Ölümle yaşam arasında köprü görevi sağlayan yapay kalp takılan 5 hasta, ikinci yaşama başladı. 4 hastanın yapay kalple nakil beklediğini belirten Prof.Dr. Mustafa Özbaran, “Yapay kalpteki başarımız da dünya standartlarının üzerinde” dedi.
Almanya'daki Berlin Heart Center'ın Türkiye'deki üssü olarak 2007 Mayıs'ın hizmet vermeye başlayan, Türkiye ve Ortadoğu'nun da referans merkezi olan Ege Üniverstesi Hastanesi Yapay Kalp Merkezi'nde cihaz takılan hasta sayısı günden güne artıyor. 120'den fazla kalp nakli yaptıklarını, bağış organ çıkıncaya kadar hastaları yaşatabilmek için yapay kalp taktıklarını belirten Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Özbaran, şunları söyledi:
“Bugüne kadar 12 hastamıza yapay kalp taktık. Bunlardan 1'inin kalbi iyileşti. 5 hastamıza kalp bulundu, nakil yapıldı. 4 hastamız ise yapay kalple yaşıyor. Uygun kalp bulunduğunda nakil olacaklar, yapay kalplerinden kurtulacaklar. 2 hastamızı ise kalp bulunmasını beklerken kaybettik. Bu sonuçlar, dünya standartlarının üzerinde. Amacımız kalpleri tükenen, ümitsiz hastaları kalp bulununcaya kadar yapay kalple yaşatmak. Kalp destek cihazlarının birinci amacı bu. Bir başka amacı kalbin iyileşmesini sağlayabilmek. Kalpte olan akut bir hasarın, ileri bir hasarın belki iyileşmesi mümkün olabilir, diye zaman kazandırmak amacıyla kullanılması. Bazı hastalarda bu ikisi de olmuyorsa ömrünün sonuna kadar bununla beraber idare etmesi için kullanılması amaçlanıyor. Kalp nakli programımızda ciddi bir deneyim kazandıktan sonra başlattığımız yapay kalp programımımıza aldığımız hasta sayımız giderek artıyor. Hem üniversite yönetimimiz bu konuda bize destek oluyor hem de Sosyal Güvenlik Kurumu yapay kalbe ihtiyacı olan hastalara sahip çıkıyor.”
Öte yandan ölümü erteletecek, beklerken umutsuzlukları umuda dönüştürecek ‘yapay kalp’ takılan hastalardan biri de 22 yaşındaki Muşlu Ferhat Bingöl oldu. Babası 42 yaşındaki Mehmet Hayri Bingöl de kalp hastası olan Ferhat Bingöl, Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yapay kalple yaşama bağlanırken, umutla uygun kalp çıkmasını bekliyor.
Kaynak: / Tarih/Saat: 21 Nisan 2009 Salı, 13:41:27 / Link :
http://www.netgazete.com/
http://www.vartositesi.com/ VARTONUN ÇIĞLIĞI