vartositesinin 2008-2011 dönemi kayıtları burada. Ancak 2011-2012 ve daha sonrasının güncel kayıtları için lütfen www.vartotv.com adresine gidiniz

vartositesi yenilendi

vartositesi yenilendi
Gitmek için tıklayın !

VARTO İÇİN EL ELE ... (2004'DEN 2008'E BUGÜNDEN GELECEĞE)

vartonuncigligi.jpg2004 Yılının 15 Temmuz'unda o günlerdeki adımızla ( vartolular sayfası) üzerinden bir çağrı yayınlamıştık."Varto İçin El- Ele" adını taşıyan bu çağrımız uzun süre ilgiyle karşılandı.Forumlara konu edilen bölümleri oldu, yerel gazetemiz olan Gımgım Haber'de tümü yayınlandı.Geçen zaman içerisinde dile getirdiğimiz taleplerimizin bazıları ete kemiğe büründü; dolayısıyla bu çağrımızın bazı maddeleri artık hayal değil...Geri kalan maddelerin tamamının hayat bulması / geliştirilmesi ileriye taşınması adına Vartonun Çığlığı - Varto Sitesi olarak çağrımızı arşivlerimizden çıkarıp güncel sayfalarımızda yeniden sizlerle buluşturmanın yararlı olabileceğini düşünüyoruz.İşte 4 Yıl 3 Ay evvel yayınladığımız Çağrımız:
------VARTO İÇİN EL ELE--------
>>>>NEDEN BÖYLE BİR ÇAĞRI ? <<<<<
-Okumuş insan kapasitesi bakımından bölgede birinci sırada,Türkiye çapında ilk 5'teyer alan Varto,bu kadar geri kalmışlığı daha fazla taşıyamaz.
-Gerek yurt içi gerekse yurtdışına çeşitli sebeplerden ötürü verdiği GÖÇ nüfusuazımsanmayacak düzeyde olan Varto vicdani anlamda bile sahipsiz bırakılmıştır.
-Tarih boyunca defalarca şiddetli depremlere maruz kaldığı bilinen Varto,egemen siyasetanlayışınca dışlanmış,bilimsel gerçekler hiçe sayılarak afet bölgesi kapsamından çıkarılmıştır !
-Ödenek ve yatırımları nerdeyse tümden kısılan Varto kendi kaderine terk edilmiştir.Ama Vartolular,"VARTO'yu KADERİNE TERK ETMEMELİDİRLER,ETMEYECEKLERDİR"!.-Farklı düşündüğü için dışlanan bu ilçe,FARKLI olmaya devam edecek,ve elbet birgün hakettiğiilgiyi ve sevgiyi yakalayacaktır.-
-------NASIL VE NERDEN BAŞLAMALI
Şimdi sıra bizde,Varto'da yaşayan ya da uzakta Varto hasreti çeken herkeste!Kimse bize,hakkımızı vermeyecek,bunların tümünü kendimiz ve VARTO İÇİN bizler alacağız.Herkes,kendi bulunduğu konumdan Varto için birşey yapmak ve gücünü seferber etmek üzereharekete geçmelidir.
*1990'lı yıllarda inşaatına başlanan Varto Kültür Sitesinin kompleks inşaatı derhal bitirilmeli ve Varto'luların kullanımına sunulmalıdır.
*Tekelci basın üzerinde bir basınç uygulanmalı, VARTO'nun talepleri mutlaka "haber" olmalıdır.*Günlük ve Haftalık özgür basın kendi sayfalarında Varto'ya daha çok yer vermelidir.*İnternet üzerinden yayın yapan başta Varto siteleri olmak üzere,duyarlı siteler bu konuyuen azından gündemlerine almalıdırlar,tüm Varto'lular ve Varto dostları atacakları e-mailler aracılığıylabu konuları mutlaka gündeme taşımalıdırlar.
*Forum sayfalarında bu konular bütün boyutlarıyla tartışılmalı,ideal çözümler paylaşılmalıdır.
*Doğal güzelliğiyle Yaz ve Kış turizmine açık olan Varto,Turizmden yeteri kadar yararlanmak içintesisleşme,ve alt yapı sorunlarını çözmek zorundadır.Göçü önlemek için belki yakın vadedekien ideal çözüm Turizme kazandırılan Varto'nun kendi insanına da ekonomik olarak katkı sunmaya başlaması olacaktır.
*Hiç kimsenin daha önce gündeme getirmediği bir diğer konu bu kadar çok yüksek düzeyde okuyanı olanVarto'da niçin bir Üniversitenin örneğin Eğitim Fakültesinin olmadığıdır !Bilindiği gibi,Muş'ta yıllarca bir Üniversitenin Eğitim Fakültesi tabelası asılı durmuş ama Fakülte hiç bir zaman açılmamıştı.Kurulacakolan bir Üniversite bölgeyi özellikle sonbahar ve kış sezonu boyunca ayakta tutacak potansiyel yaratacak,bu da göçü kesinlikle engelleyecektir.
*Varto eğitilmiş iş gücü potansiyeli yüksek olmasına rağmen,İş sahasının nerdeyse sıfır olduğu ender yerlerden biridir.Belediye ve benzeri yerel kurumlar zorlanarak Varto'nun ekolojisini bozmayacak,yatırımlara gidilmelidir.Bizim önerimiz,Tuğla fabrikası, süt fabrikası, içme ve sodalı Su üretim tesisi ve benzeri sektörlerde yatırım yapılmasıdır.
*Varto Merkezi ile köyleri arasındaki akış daha sürekli hale getirilmelidir;Bu akışı tamamlayacak en önemlifaktörlerden birisi, VARTO-KARLIOVA-ERZURUM güzergahındaki yolun en kısa sürede ulaşıma açılmasıdır. Gerek yolun kısalması,gerekse kalitenin yükselmesi dışında acil hastaların Erzuruma aktarımında yaşanan veya yaşanabileceksorunlar da en aza indirilmiş olacaktır.Ayrıca büyük kentlerden gelirken alternatif yolların olması geri dönüş konusunda dahacazip imkanlar sunacaktır. Kısa vadede, şehirlerarası otobüslerin geçişleri bu yola kaydırılamazsa,Vartoluların kendi ulaşım ağınıkurması kaçınılmaz olacaktır.
*Yaklaşık olarak, 6 ayını kar altında geçiren Varto, Kış turizmi için hazır bekleyen bir nimettir. Dağlarımızın ve tepelerimizinbir çok noktada yumuşayan kıvrımları, Kayak tesisleri için inanılmaz bir imkan sunmaktadır. Bu konu mutlaka düşünülmelidir.
FESTİVALİN ETKİSİ:------------------
*İki yıldır,başarılı bir şekilde organize edilen, KOĞ TEPESİ HALK ŞENLİKLERİ, süreklileştirilirken, Yaz sezonunda Varto'daki hareketliliği ve dolaşımı en üst düzeye çıkaracak etkinliklerle süslenmelidir. Yöre halkının etkinliklere katılımı için tümteşvik edici boyutlar iyi düşünülmeli, örneğin her yıl bir veya bir kaç farklı köye turlar da festivalin programına dahil edilmelidir. Bu gezilerde gösterilecek olan özen ve çevreyi kirletmeden yapılan her türlü aktivite bir sonraki yıl için, katılımı daha da çoğaltacaktır.
*Varto'da çekilmiş, veya Varto'yu konu alan tek film TRT'nin çektiği bir belgeseldir.Oysa Varto'nun, konuları nerdeyse hazır -ek çaba sarfetmeyi gerektirmeden- film çekilecek doğal ortamı inanılmaz düzeydeyken sinemacılarımızın bu olaya el atmaması üzücüdür.Özellikle depremi konu alacak bir çalışma mutlaka yapılmalıdır. Tiyatro ve sinemadaki gururumuz olan Ali SÜRMELİ,ve diğer alanlardaki aydın, sanatçı, yazar - çizer, edebiyatçılarımızın hiç biri yalnız bırakılmamalı, sayın SÜRMELİ'nin Varto'da çektiği film mutlaka desteklenmelidir.
*Toparlarsak, Sinemadan-Edebiyata, Müzikten-Resime, Fotoğraftan-Bilime, Felsefeden-Plastik sanatlara, Eğitimden-Tıp'a, Bilişim dünyasının bütün unsurları ve elbette İNTERNET'e kadar saydığımız ve sayamadığımız tüm alanlarda başta Vartolular,ya da Varto dostları artık harekete geçmelidir.
*Bizler, bu çağrımız somut olarak hayata geçene dek susmayacağız, bu çağrıyı okuyan, duyan, bilen, yüreğinde Varto'ya dair sevgi ve umut besleyen herkes bugünden tezi yok harekete geçmelidir.Elimizde bu tür çalışmaları içtenlikle destekleyecek bir yerel örgütlenme,ve Belediye bulunmaktadır.
Yukarıda sayılanların hiç biri,tek başına bir kişiden beklenmeyecek kadar geniş,ve asla sadece Belediye'nin omzuna yüklenemeyecek kadar ağır konulardır.
*Sitelerimiz bu konuyu duyurmanın ötesine geçip, koordinasyon ve iletişim kanalına dönüşmelidir. Haydi Varto, haydi VARTOLULAR, şimdi harekete geçme vakti. Hedeflerimizi netleştirip, görev ve sorumluluklarımızı bilincine varalım. İşbirliği yapmak,el-ele vermek, dayanışmak ve kenetlenmekten başka şansımız yok.
*Bizim önerimiz, ilk olarak VARTO KÜLTÜR SİTESİNİN bitirilmesi, kütüphane, müze, tiyatro, sinema, panel ve benzeri hizmetlere hemen açılmasına yoğunlaşını sağlayabileceğinden çok verimli bir adım olacağı şeklindedir.DAHA FAZLASINI HAKETTİĞİMİZİ,HERŞEYİN EN GÜZELİNE LAYIK OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ.
Bundan böyle,bizi dışlayan yok sayan, kültürel ve düşünsel farklılığımızı yüzyıllara varan çok sesliliğimizi bizi birbirimize düşürmek için kullanmaya çalışanlara inat, dillerimizi, kültürlerimizi, geleneklerimizi, yaşam tarzlarımızı bütün özgünlükleriyle koruyup gelecekle buluşturmamızın önüne hiç kimse geçemeyecektir. İSTİYORUZ VE BAŞARACAĞIZ... BİLİYORUZ.------------
e-mail adreslerimiz:-------------------
vartolular@mynet.com
guzelkentkoyu@mynet.com
velibeyazgul@mynet.com


Varto'da Gökkuşağı bambaşka !

Kimden varto_da_gokkusagi
Varto'da doğanın muhteşem seremonisi içerisinde gökkuşağını izlemek istiyorsanız Hıdır Ali Bingöl'ün görüntüleyip sitemize gönderdiği fotoğrafları incelemenizi öneriyoruz.
İyi seyirler... >>Gökkuşağı Fotoğrafları >>

Labels

vartohaber (12) varto (8) Eğitim (6) 6.koğ festivali varto (5) Varto Belediyesi (5) alevi (4) 12 eylül (3) Badan köyü (3) Ferhat Sidar BİNGÖL Kalp nakli (3) Haber (3) RADYO GIMGIM Futbol (3) dersim (3) istanbul vartolular gecesi (3) izmir varto der (3) varto vakfı varto haber (3) Barış (2) Kesk Disk Türk iş miting kriz (2) Kocaeli (2) Muş Valisi (2) Varto seçimler oy oranları DTP AKP CHP (2) Vartoder (2) asker (2) barış grubu (2) dersimin kayip kizlari (2) iki dil bir bavul özgür doğan (2) kardeşlik (2) kültür sanat (2) organ bağışı (2) radyo gımgım (2) referandum (2) trt6 trt şeş (2) türkiye 1.si (2) varto belediye başkanlık seçim (2) varto yüksek okulu (2) xamurpet gölü hamurpet turizme açılıyor (2) Üniversite (2) çaylar (2) - (1) 1 kasım kampanyası soyguna hayır sabite hayır (1) 7.VARTO koğ festivali (1) 7.koğ festivali (1) Alpaslan Üniversitesi (1) Anadolu (1) Anayasa Mahkemesi (1) Bingöl (1) Daimi (1) Demokratik acilim (1) Deniz (1) Dersim Katliamı (1) Dtp (1) Ekin TV (1) Ernesto che guevara (1) Eşrefoğlu (1) Fırat Güneş (1) Gazi Katliamı (1) Gola Kesqe (1) Gülşen Değer (1) Hadise eurovision Düm tek tek (1) Halepçe katliamı (1) Haydar selçuk (1) KOMA GIMGIM (1) Kayıp Şarkılar (1) Kemal soyer (1) Luwi (1) Maraş Katliamının 30.yılı (1) Mehmet Yıldız (1) Miting (1) N (1) Newroz (1) Nurhayat Sağlam (1) Polemik (1) Röpörtaj şahturna (1) Sakina Teyna (1) Siya Korta (1) Sofyan köyü varto (1) TEKEL direnisi (1) Tarih (1) Tural (1) Turk Telekom (1) Varto Belediyesi seçimleri (1) Varto Vakfı (1) Varto Üniversite (1) Vartosanat (1) Yılanlı köyü inali (1) arkeoloji (1) bana iyi bak general (1) barajlara hayır (1) bds (1) berfin (1) berlin varto der (1) beşiktaş (1) bjk (1) boykot (1) civarkan (1) darbe (1) demir çelik (1) deprem (1) dersimspor (1) devrimden sonra (1) din (1) dünya sampiyonu (1) ege (1) elektrik (1) evet (1) festival (1) futbol (1) gazete (1) general (1) gestemerde (1) hawtemal (1) hayri bingöl (1) hayır (1) hızır çeşmesi (1) ihsan yüce üzerine (1) izmir varto gecesi (1) kadim tan vartolu emekçi (1) kapatma davasi (1) kartaldere (1) kayak (1) keranlıx dayanışma gecesi (1) kora (1) kox festivali 2010 (1) kurtçe tv (1) lazonya (1) luvi (1) munzur (1) mus rekabet lisesi (1) mutlu haner (1) nazım uzunboylu (1) nilufer akbal trt 6 (1) omcalı (1) orhan yılmazkaya (1) raqasan varto dayanısma gecesi (1) raqasanlı öğrenciler (1) savaş (1) sel savaş (1) selma kociva (1) sevda (1) seçim- (1) sibel akdağ varto (1) silikozis kot isçileri (1) sivas anması 2 temmuz 2009 (1) sofya doğanca köyü (1) sonuçlar (1) sınav (1) sırrı sakık (1) taraf (1) tatan (1) teknedüzü (1) trafik kazası (1) tunceli (1) türkü (1) tıp (1) varto EML (1) varto depremi (1) varto kaymakamlığı (1) vartoda üniversite kuruluyor (1) vartolu (1) vartolular derneği varto-der (1) vartolular gecesi (1) vartositesi (1) vartoya üniversite (1) vicdani red (1) yar belli degil özgür demirhan (1) yazar (1) zazaca zazaki dil kampanyası (1) Önder Özdemir (1) çayçatı köyü gundemiran eğitim anaokulu usta öğretici başarı (1) çevre (1) öykü (1) özellestirme (1) Şervan Taş (1) Şirinler 50 yıldır komünizmi anlatıyor (1)