Hamurpet Golu Tarihsel ve kulturel projesi hayata geciyor !


HAMURPET GÖLÜ  HAZARTEPE’YE KÜLTÜREL VE
SOSYAL TESİS  İLE REKREASYON ALANI DÜZENLEMESİ YAPILIYOR.
                                
         Merkezi İstanbul Tuzla’da bulunan Muş İli ,Varto İlçesi ve Bağlı Köyler Kültür,Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Varto  Kaymakamlığı doğa harikası Hamurpet Gölleri’ne ortaklaşa  sahip çıktı.Dernek ile “Varto Köylere Hizmet Götürme Birliği” arasında Hamurpet Göllerine yatırım için bir  işbirliği protokolü imzalandı.
10.09.2009 tarihinde İmzalanan protokol  kapsamında Y.Mimar Kemal SOYER’in hazırladığı projeyle göl kenarındaki Hazartepe’de “Kültürel ve Sosyal Tesis ile Rekreasyon Alanı” düzenlemesi yapılacak.




                               
                                  PROJENİN  UYGULANACAĞI   HAZARTEPE 

w
                                                                          
Projeye konu Hamurpet Gölleri Muş’un Varto İlçesi Ünaldı ve Karapınar Köyleri arasındaki  2153-2216 m. rakımlı kraterlerde  yer almaktadır. Muş, Erzurum, Bingöl İl yerleşimleri ile Varto, Bulanık ,Hınıs , Karayazı  ve Tekman İlçelerinden yaz aylarında ve özellikle hafta sonlarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan göllerden büyüğü yaklaşık 10 km2 alana ve 15m. derinliğe,küçüğü ise;  yaklaşık 2 km2 alana ve 45 m derinliğe sahiptir.Urartu Dönemine ait Kayalıdere, İskender (Ünaldı) ve Köm  Kaleleri ile Karaköy Mağaralarının kattığı tarihsel zenginliğin yanı sıra , içme suyu kaynakları , akkavak ve meşe  ormanları , aynalı sazan , kuğu, yaban ördekleri, ayı ,kurt, tilki, çakal, yaban domuzu ve  kunduz  gibi zengin  fauna değerleriyle  teknolojik kirliliğin bulaşmadığı bakir  doğa içindeki  göller, geçmiş uygarlıklar sürecinde ve günümüzde de  birer ziyaret  makamı olarak kutsanan Bingöl Dağları,Hazzi Dağı (Akdoğan),Koli Baba, Hazır Baba ve Hebi Baba gibi dağların sunduğu muhteşem bir panorama içinde yer alıyor.
Uzayan bakıldığında bağdaş kurmuş  bir kadın  ereni   andıran  göllerin  adı;Hititçe Fırtına Tanrısı’nın Tapınağı’ndaki mukaddes yer ile “kutsal  anne, hamri suyu,iki yılan,hamur ve iki çocuk” anlamındaki“Hamri Bitu” yazılımından Hamurpet’e dönüşmüştür.Halk kültüründe  yediği  buğday başağıyla iki çocuğa hamile kalan bir kadının kendisine  inanmayan halka yaptığı  bedduayla bu alandaki   şehrin (happiriyas )sular altında kaldığı , göldeki turna adasının (Ad-e Kulingi)   iki çocuğa beşik haline geldiği ve her ilkbaharda temiz kalpli insanlara gözüktüğü  ayrıca,  Hızır’ın Kır Atı’nın da bu gölde yüzdüğüne  yönelik  efsaneleri   bilinen göllerin  küçük gölün başındaki   Hazır Baba Dağı  Lolca “Hızır-e Gola ve Aspar-e Gol’a Keske”sanlarıylaanılan“Hızır-o Kal “tarafından korunduğuna inanılmaktadır.

            
EREN  İMGESİNDE OTURAN HAMURPET  ANA                                          HAMURPETİN ÇOCUKLARI
(Resim; Google ‘den)

Hitit yazıtlarında birer Dağ Tanrısı  ve kült makamı olarak adları geçen   dağlardan Hazzi  Dağı’nın adı(Ko-e Hezza), Gök Tanrısı Teşu Baba’yı taşıyan dağlar arasına sayılmakta, Koli Baba Dağı da “d.U  ve D.Kal Baba” adıyla geçmektedir. Bir ziyaret olan Hebi Baba Dağı ise ; adı iki buğday başağıyla yazılan Tanrıça Hebatu’ nun (Hebe- Du)  adını taşıyor .Ayrıca Hititçe ve Lolca “hope” büyük su kaynağı anlamına geldiğinden ,Hebi Baba Dağı su ve buğdayın  babası şeklindeki  kutsal anlamlar da  taşıyor.(1)
1-Bu yazıda Hititlerle kurulan tarihi  bağlar ile  resimler Y.Mimar Sn.Kemal SOYER’e aittir.(Her türlü hakları saklı tutulmaktadır)


HAZIR BABA ETEKLERİNDEN  GÖLLER -  ARKA PLANDA HEBİ BABA
           Murat Nehrine Kayalıdere Kalesi civarında karışan Hamurpet çayının kaynağı olan göllerin yüzeyinde kış mevsiminde yaklaşık 40 cm. kalınlığında buz tabakası oluştuğunda  üzerinde yürünmekte,  balık avlanıp  kayak ve paten kayılabilmektedir.Şubat-Mart ayları arasında çözülmeye başlayan buzların kırılmasıyla çıkardığı sesler çevre köy ve yerleşmelerden duyulmakta , İlkbaharda turnalar, yaban kazları ve ördeklerle doluşan göller adeta semah alanına dönmektedir.
2009 yılında gölleri çevreleyen yüksek kotlardan panoramik görüntüleri sağlayan  yeni  bir karayolu  açılmaya başlanmış ancak, Varto - Hınıs yönünden köylere ve göle ulaşımı sağlayan karayollarının sanat yapılarıyla asfalt kaplaması halen yapılmamıştır.Çevre ve Orman  Bakanlığı Milli Parklar Müdürlüğünce “Sulak Alan Koruma Alanı” ilan edilen  göller,  taşıdıkları doğal, kültürel ve turizm  değerlerinin önemine rağmen Cumhuriyet Dönemi boyunca yöre halkına ve ülkeye yararlı olabilecek bir yatırıma konu edilmedi.Çevre yerleşimlerden ulaşım  için yeterli bir karayolu, koruyarak kullanma, yaşatma ve değerlendirme amaçlı,kültürel ve sosyal tesisler, aydınlatma ve peyzaj düzenlemesi gibi alt yapı  talepleri yıllarca ele alınamayan yöreye sahiplenmek  için merkezi İstanbul Tuzla’da bulunan derneğimiz  harekete geçti.
Haziran ayı başında Ankara’da bulunan  Emekli Genel Müdür  Sn.Kemal SOYER’le bir araya gelen dernek yönetimi kendisine “Kültür ve Sanat Danışmanlığı” ile derneğin kuruluş amaçlarına uygun araştırma ve uygulama projeleri  hazırlama yetkisi verdi.Varto’ya hareket eden SOYER, ilk iş olarak bir çok köyde  toplantı  ve  araştırmalar yaparak  yöre halkının  kültürel ve ekonomik yapılanma ihtiyaç  ve taleplerini belirledi.Derneğin  olanakları çerçevesinde değerlendirilen talepler arasında  yörenin sosyo-ekonomik ve kültürel yönden  gelişerek bütünleşmesi ve  kültürel kimliğini koruması ile barışa  katkı verecek  alt yapı uygulamaları için en önemli adayın “Hamurpet Gölleri” Hazartepe’de  yapılacak bir “Kültürel ve Sosyal Amaçlı Tesis” olduğu sonucuna varıldı.


Heyetimiz Hazartepede                               Hamurpet’in Aynalı Sazanı              


Eylül Ayı’nda Varto’ya gelen Dernek Başkanımız Sn. Baki DEMİR,  yönetim kurulu üyeleri  Sn. Turan ÇINAR ve  Sn. Yüksel AKDEMİR ‘den oluşan heyet  Sn.Kemal SOYER  ile birlikte başta Ünaldı Köyü olmak üzere Alnıaçık, Omcalı ,Çayönü, Dönertaş ve Kuşluk Köy Muhtarları ve ileri gelenleriyle bir dizi görüşmelerde bulundu .Varto ilçe merkezinde de halkla temas kurularak proje girişimi  geniş bir çevreye duyuruldu.
Hamurpet Gölleri için düşünülen proje konusunda Tatan, Varto ve Omcalı Cem Evi’nde Sn. Kemal SOYER tarafından “Anadolu Uygarlıkları ve Alevi Kültürü” konulu konferanslar verildi.Varto’da ilk kez düzenlenen bu   konferanslar, Anadolu Uygarlıkları ile Alevi Kimliği konusunda geçmişi 12 Bin yıla uzanan arkeolojik görsellerle halk  ve gençlik  üzerinde büyük ilgi uyandırdı. Katılımcıların çoğu Alevi-Bektaşi Kültürünün   Anadolu’lu  Hatti, Lulu.Bi ,Hitit ve Urartu’lara dek uzanan yapılanma sürecine ilişkin arkeolojik belgelerle ilk kez yüz yüze geldi.
Aynı konferansta bir konuşma yapan Dernek Başkanı  Baki DEMİR’ de Varto Alevilerinin dernekçe tespit edilen  kültürel yapılanma  talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda planlanmış projeleri anlattı.Projeleri özetle sunun DEMİR, Varto’daki tüm  Alevi kült  unsurlarını arkeolojik- bilimsel belgeler eşliğinde yeniden   tanımlayacaklarını , bu tür  yerleri  süreç içinde nitelikli birer Kültürpark şeklinde düzenleyerek halkın kullanımına sunacaklarını, Varto  ve çevresinde yaşayan  Alevi –Bektaşi Kültürüne yönelik  araştırmaların bir kitapla yayınlanacağını belirtti .



             VARTO CEM EVİ’NDEKİ   KONFERANSTAN BİR GÖRÜNTÜ 


Halkın projeye ilgisi ve   desteğinin tam olduğu  anlaşıldıktan sonra proje alanının sahibi olan Ünaldı Köyü İhtiyar Heyeti , köylüler ve bağlı  Çayırlı Mezrası halkıyla ayrı ayrı bir araya gelindi.Yapılan görüşmeler sonucunda projeye tam destek verme  kararı çıktı ve Köy Heyeti Hazartepe  ve çevresinde yapılacak tesis ve düzenlemelerin proje ve  planlama yetkilerini Y.Mimar Kemal Soyer’e , yapım ve işletme yetkisini de derneğimize  verdi.
Bu çalışmaların ardından Varto Kaymakamı Sn. Mehmet YILDIZ makamında ziyaret edilerek  proje ve uygulama etapları  görüşüldü.Dernek heyetinin Varto ve köylerine sahiplenme konusunda  Kamu Kurum ve Kuruluşları ve Köy Muhtarlıklarıyla işbirliği içinde hizmet götürme anlayışıyla   hazırlanan bu ilk  projeyi olumlu bulan Kaymakamımız  bu konudaki girişimleri  destekleyeceğini açıkladı ve Hamurpet Göllerinde düşünülen tesis ve düzenlemelerle ilgili olarak heyetimizle birlikte  yerinde incelemelerde bulundu.




              HEYETİMİZ MAVİ  BİR TABLO GÜRÜNÜMÜNDEKİ KÜÇÜK HAMURPETTE

                            HAMURPET   HAZARTEPE PROJESİNİN İÇERİĞİ :
Uygulamasına bu yıl başlanan ve önümüzdeki yıllarda da  yapımı sürecek olan  Hamurpet Gölü Hazartepe Kültürel ve Sosyal Tesis ile Rekreasyon Alanı Projesi kapsamında aşağıdaki uygulamalar yapılacaktır :
1-Hazartepe bitişiğindeki   yamaçta  doğal kayaların yerinde   düzenlenmesi ve düzlükte yapılacak  sahne ile  doğal bir  Anfi Tiyatro  yapılması,
2-Hazartepe’nin  gölle bitişen kıyı aksı üzerinde 15 m. genişlikte tepeyi çepeçevre dolanan  yaklaşık 7.500 m2. lik alanda toplama taşla dalgakıran yapılması , ardından saha tesviyesi, toprak dolgu ile  ağaçlandırma ve peyjaz düzenlemeleri  ile   dört adet   kayık iskelesi yapılarak  rekreasyon  alanının oluşturulması ,yeterli sayıda gölgelik , oturma grupları,çöp istasyonları ,çeşme ve aydınlatma üniteleriyle  donatılması ,
3-Günübirlik yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayacak bir kafeterya ile ileriye dönük sergi ve satış üniteleri için  gerekli alan ve mekan düzenlemelerinin yapılması,
4-Birer ziyaret olan Hamurpet Gölleri ,Koli Baba,Hebi Baba ve Hazır Baba Dağları’nın halk kültüründe ve mitolojik  efsanelerde yaşayan  hikayelerinin konu edildiği bilgilendirme panoları,bu mitolojileri esas alan sembolik resim ve rölyeflerin üretilerek sergilenmesi, böylelikle halkın tarihin özgün bilgi kaynaklarıyla bilgilenmesinin sağlanması ,
5-Günübirlik ve şenliklerde kullanılmak üzere bir adet WC yapısı   ile yeterli sayıda otopark düzenlemelerinin  yapılması,
6- Tepe üzerinde düğün,sünnet gibi sosyal içerikli toplantılarla kültürel amaçlı  toplantılara hizmet edecek bir  tesis ile  ileriki etaplarda konaklama ünitelerinin   yapımı ,
7-Büyükler ve küçükler için yüzme havuzu,gölün düzlüğünde  basketbol, voleybol ve tenis sahası ile ağaçlandırılmış koşu ve yürüme yolları düzenlenmesi  ,
8-Proje alanına  içme suyu  ile elektrik enerjisinin temini,  
9-Gölde gezinti ve spor amaçlı yeterli sayıda kayık ve  su bisikletinin alımı, ve ileriye yönelik olarak da göl çevresinin peyzaj ve ağaçlandırma faaliyetlerine devam edilmesi  gibi   çalışmalar planlanmıştır.
Bu temel  çalışmalar dışında ;
2010 yılından başlamak üzere her yıl tekrar edilecek  ”Hamurpet  Kültür Şenlikleri” yoluyla yöre halkının Anadolu Uygarlıklarının evrensel  birikimiyle buluşturulması ve halkın her türlü hurafelerden, arkeolojik maddi temelleri bulunmayan siyasi, ideolojik, dini ve kültürel ajitasyon ve eylemlerden korunması,modern bilimin ışığıyla bilinçlendirilerek barışı ve kardeşlik duygularını sürekli besleyen evrensel bir yaşam biçimine kavuşmasının desteklenmesi,
11-Yörenin halı, kilim, çorap vb. el sanatları, dokuma ve yaygı kültürünün geliştirilmesi,
Hayvancılık ,yem bitkileri ,et ve süt ürünleriyle ilgili proje ve uygulama faaliyetlerine destek verilmesi,
Köylerimizin değişik ölçeklerde Kültür Evleri’ne kavuşturulması, gençliğin  kültürel ,manevi ve bilimsel yönden eğitimine katkı verilmesi  ile Alevi kült mekan veya unsurlarının birer“Kültürpark” niteliğinde  yeniden  yapılandırılması  gibi faaliyetler de uzun vadeli olarak planlanmaktadır.   
Projenin maddi ve içerik anlamda halk desteğini alarak  uygulaması için Derneğimiz tam manasıyla bir seferberlik ilan etmiş, konuyu İstanbul, Ankara, İzmir ,Adana, Eskişehir  ile yurt dışında  bulunan   hemşerilerimize anlatmaya ve destek aramaya koyulmuştur.Bu amaçla başlatılan destek kampanyası için bir bankada  TL, Dolar ve Euro  hesapları  açılıp sitemiz aracılığıyla kamuoyuna duyurulacaktır.Bununla birlikte, derneğimiz  proje alanında kullanılmak üzere sabit ve hareketli gölgelik sistemleri, geniş alanları örten çelik taşıyıcılı fantastik  çadır  sistemleri, bungalovlar, kayıklar,su bisikletleri,bank ve oturma grupları  ve her türlü inşaat malzemeleriyle ayni yardımları da beklemektedir. 
Projenin tanıtılması ve desteklenmesi amacıyla 6.Şubat 2010 günü akşamı   İstanbul Ümraniye Mithatpaşa Caddesi Armağanevler Durağı No:102’ deki Prenses Düğün Salonunda geniş katılımlı bir geleneksel kültür gecesi düzenlenecektir. Varto Kaymakamı Sn. Mehmet YILDIZ’ ın da  davet edileceği  gecede derneğimizin semah ve folklor ekiplerinin gösterileri ve yerel sanatçılarımızla tam bir kültür şöleni yaşayacağız. 2010 yılında planlanan  Hamurpet Kültür Şenliklerinin düzenleneceği tarih ve içerik duyurusunun da yapılacağı  gecemize  tüm Vartolu hemşehrilerimiz  ve dostlarımız şimdiden davetlidir.
Değerli okurlar; derneğimiz başlattığı proje ve uygulamalarıyla  üretmeyen  dernekçilik anlayışına son vermiştir.Halkımızın temel yaşam sorunlarının çözümüne katkı veren  projeler  üretip uygulayan,her türlü etnik ayrımcılığa karşı durarak kültürel kimliğimizin, insan haklarının,demokrasinin ,toplumda  barış ve kardeşlik  duygularının gelişimine  katkı veren  hemşerilerimizle bütünleşerek yolumuza devam etmek amacındayız.
HAMURPET HAZARTEPE PROJEMİZİN UYGULAMASINA 10.10.2009 TARİHİNDE  FİİLEN  BAŞLANMIŞTIR.
Bu nedenle ;
BAŞTA ,YAPIMINA  MADDİ VE MANEVİ KATKI  VEREN  VARTO KAYMAKAMI   SN.MEHMET YILDIZ’A  ,
PROJEYİ TASARLAYIP OLUŞTURAN  EMEKLİ GENEL MÜDÜR HEMŞEHRİMİZ Y.MİMAR  SN.KEMAL SOYER’E,
DERNEĞİMİZE GÜVENİP PLANLAMA UYGULAMA VE İŞLETME YETKİLERİNİ  VEREREK  BÜYÜK BİR ÖZVERİ  ÖRNEĞİ GÖSTEREN ÜNALDI KÖYÜ MUHTARI SN.TUNCER AKTAŞ’IN ŞAHSINDA  TÜM  ÜNALDI  KÖYÜ  VE ÇAYIRLI MEZRASI HALKINA,
PROJEYE MADDİ VE MANEVİ DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLAYARAK BU KONUDA ÖRNEK BİR DAYANIŞMA PLATFORMU OLUŞTURAN OMCALI, ALNIAÇIK, ÇAYÖNÜ, DÖNERTAŞ,    KUŞLUK KÖY MUHTARLARI VE HALKINA ,KATILIMCI DİĞER VARTOLU   HEMŞEHRİLERİMİZE,
ÇALIŞMALARIMIZDA BİZLERİ CESARETLENDİREN VE DESTEKLERİYLE  ÖNÜMÜZÜ AÇAN DERNEK ÜYELERİMİZE  SONSUZ TEŞEKKÜR EDİYOR,                  
        PROJENİN TÜM VARTOLU HEMŞERİLERİMİZE HAYIRLI VE UĞURLU OLMASINI, EVRENSEL DEĞERDEKİ  KÜLTÜRÜMÜZÜN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ  İLE , BARIŞA  KATKI VERMESİNİ  DİLİYORUZ . 
       SAYGILARIMIZLA
                                       MUŞ İLİ VARTO İLÇESİ VE BAĞLI KÖYLER
                    KÜLTÜR,YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ADINA

                                         YÖNETİM KURULU





KAYMAKAM SN.MEHMET YILDIZ  İLE  HEYETİMİZ HAMURPET’TE BİR ARADA     
               
Çalışmalar sürecinde heyetimizce  makamında ziyaret edilen Muş Valisi Sn. Erdoğan Bektaş’a da  projenin   bir örneği sunuldu.Girişimi desteklediğini belirten Vali ,bu tür konularda özel girimcilerin katkısının da  alınması  gerektiğine yönelik görüşleriyle birlikte göl çevresinde bir kayak tesisi yapımı için çalışma yaptıklarını belirtti.Bu süreçte izinde bulunan Muş Çevre  ve Orman Müdürü Sn.Rıfat NEHİR ile de telefonla  bilgi alış verişinde bulunuldu.Proje ve peyzaj düzenlemeleri konusunda destek sözü alındı. Projenin doğal ve kültürel çevre ile  alt yapıyı koruyup geliştirerek yaşatmayı amaçladığı, uygulama alanına ilişkin  düzenleme önerilerinin alanla örtüştüğü,yöre halkının  kültürel,   sosyal  ve ekonomik yönden gelişimine ve bütünleşmesine katkı vereceği  sonucuna varılarak imzalanacak bir protokolle ortaklaşa uygulama  yapılması kararı alındı.10.09.2009 tarihinde Kaymakamlık Makamında imzalanan protokolle uygulama projelerinin Y.Mimar Kemal SOYER tarafından üretilmesi, dernekçe  20.000 TL ,Köye Hizmet Birliğince de   30.000.TL bütçeyle  uygulamaya başlanması kararı alındı.
Kaynakça:
-Ön Bilgi: Y.Mimar Kemal SOYER
-Varto ve Çevre Köyleri Derneği,
-www.Unaldikoyu.com
___________________________________________________
www.vartositesi.com

Labels

vartohaber (12) varto (8) Eğitim (6) 6.koğ festivali varto (5) Varto Belediyesi (5) alevi (4) 12 eylül (3) Badan köyü (3) Ferhat Sidar BİNGÖL Kalp nakli (3) Haber (3) RADYO GIMGIM Futbol (3) dersim (3) istanbul vartolular gecesi (3) izmir varto der (3) varto vakfı varto haber (3) Barış (2) Kesk Disk Türk iş miting kriz (2) Kocaeli (2) Muş Valisi (2) Varto seçimler oy oranları DTP AKP CHP (2) Vartoder (2) asker (2) barış grubu (2) dersimin kayip kizlari (2) iki dil bir bavul özgür doğan (2) kardeşlik (2) kültür sanat (2) organ bağışı (2) radyo gımgım (2) referandum (2) trt6 trt şeş (2) türkiye 1.si (2) varto belediye başkanlık seçim (2) varto yüksek okulu (2) xamurpet gölü hamurpet turizme açılıyor (2) Üniversite (2) çaylar (2) - (1) 1 kasım kampanyası soyguna hayır sabite hayır (1) 7.VARTO koğ festivali (1) 7.koğ festivali (1) Alpaslan Üniversitesi (1) Anadolu (1) Anayasa Mahkemesi (1) Bingöl (1) Daimi (1) Demokratik acilim (1) Deniz (1) Dersim Katliamı (1) Dtp (1) Ekin TV (1) Ernesto che guevara (1) Eşrefoğlu (1) Fırat Güneş (1) Gazi Katliamı (1) Gola Kesqe (1) Gülşen Değer (1) Hadise eurovision Düm tek tek (1) Halepçe katliamı (1) Haydar selçuk (1) KOMA GIMGIM (1) Kayıp Şarkılar (1) Kemal soyer (1) Luwi (1) Maraş Katliamının 30.yılı (1) Mehmet Yıldız (1) Miting (1) N (1) Newroz (1) Nurhayat Sağlam (1) Polemik (1) Röpörtaj şahturna (1) Sakina Teyna (1) Siya Korta (1) Sofyan köyü varto (1) TEKEL direnisi (1) Tarih (1) Tural (1) Turk Telekom (1) Varto Belediyesi seçimleri (1) Varto Vakfı (1) Varto Üniversite (1) Vartosanat (1) Yılanlı köyü inali (1) arkeoloji (1) bana iyi bak general (1) barajlara hayır (1) bds (1) berfin (1) berlin varto der (1) beşiktaş (1) bjk (1) boykot (1) civarkan (1) darbe (1) demir çelik (1) deprem (1) dersimspor (1) devrimden sonra (1) din (1) dünya sampiyonu (1) ege (1) elektrik (1) evet (1) festival (1) futbol (1) gazete (1) general (1) gestemerde (1) hawtemal (1) hayri bingöl (1) hayır (1) hızır çeşmesi (1) ihsan yüce üzerine (1) izmir varto gecesi (1) kadim tan vartolu emekçi (1) kapatma davasi (1) kartaldere (1) kayak (1) keranlıx dayanışma gecesi (1) kora (1) kox festivali 2010 (1) kurtçe tv (1) lazonya (1) luvi (1) munzur (1) mus rekabet lisesi (1) mutlu haner (1) nazım uzunboylu (1) nilufer akbal trt 6 (1) omcalı (1) orhan yılmazkaya (1) raqasan varto dayanısma gecesi (1) raqasanlı öğrenciler (1) savaş (1) sel savaş (1) selma kociva (1) sevda (1) seçim- (1) sibel akdağ varto (1) silikozis kot isçileri (1) sivas anması 2 temmuz 2009 (1) sofya doğanca köyü (1) sonuçlar (1) sınav (1) sırrı sakık (1) taraf (1) tatan (1) teknedüzü (1) trafik kazası (1) tunceli (1) türkü (1) tıp (1) varto EML (1) varto depremi (1) varto kaymakamlığı (1) vartoda üniversite kuruluyor (1) vartolu (1) vartolular derneği varto-der (1) vartolular gecesi (1) vartositesi (1) vartoya üniversite (1) vicdani red (1) yar belli degil özgür demirhan (1) yazar (1) zazaca zazaki dil kampanyası (1) Önder Özdemir (1) çayçatı köyü gundemiran eğitim anaokulu usta öğretici başarı (1) çevre (1) öykü (1) özellestirme (1) Şervan Taş (1) Şirinler 50 yıldır komünizmi anlatıyor (1)