Cumhuriyet tarihi Kürtler açısında kanlı bir tarihtir. Kürtler için Cumhuriyet inkâr, asimilasyon, ölüm, cezaevi ve yasak demektir. Kürtler için Cumhuriyet direniş, isyan etmek ve mücadeledir.
Kürtçe konuşulduğu için para cezası veren, Kürtçe konuşanları süren, cezaevine gönderen ve katleden devlet bugün Kürt dilini kabul etme noktasına gelmiştir.
Yasaklı zihniyetten kendi eliyle televizyon kurma noktasına devlet gelmiştir. Bu açıdan TRT 6 bir kırılma noktasıdır.
TRT 6, 80 yıldır uygulanan tüm inkâr politikaların resmen reddi, devletin başarısızlığını resmen kabul etmesidir.
TRT 6, seçim yatırımı olsa da Kürt halkının başarısıdır, mücadele için kazandığı yeni bir mevzidir.
Bu saatten sonra aynı rahatlıkla Kürtçeyi yasaklayamaz, inkâr politikalarını istese de eskisi gibi sürdüremez Devlet. Kırılma noktasından sonra eski politikalarına dönemez; döndüğünde karşınsında daha da birleşmiş bir Kürt mücadelesini bulacaktır. Kürtlüğünü utangaç kabul eden sanatçılar, aydınlar ve bireyler daha kararlı bir biçimde Kürtlüklerine sahip çıkacaktır. Kıyıda köşede kalmış, Kürtlüğü silinme noktasına gelmiş kişiler de direnecektir.
TRT 6, seçim yatırımıdır; bu oldukça açık. Ama bundan öte Kürtlerin cumhuriyet tarihiyle birlikte vermeye başladıkları mücadelenin bir başarısıdır. Arzu edilen nokta mıdır? Hayır, değildir. Fakat bunu sadece “koruculuk” ve AKP’nin seçim malzemesi olarak değerlendirmek iyi belirlenmemiş, yanlış bir politikadır.
Sizi, yok etmeye çalışmış ve halen bu gayretin içinde olan bir gücün samimi olmasını zaten bekleyemezsiniz. Elbette devlet ve AKP, Kürtleri ve Kürt kültürünü düşündüğü için bu adımı atmamıştır. Kürtlerin mücadelesi devleti bu adımı atmaya zorlamıştır.
DTP’li vekillerin TRT 6’nın açılışına katılmamaları politik bir hatadır. Bu yanlış politika Kürt halkının yıllarca verdiği mücadelenin başarısını AKP’ye tepsi içinde vermek olmuyor mu bu? Kürt halkı bu durumda TRT 6’yı AKP’nin başarısı olarak algılamayacak mı? Seçimlerde AKP’nin kullanacağı seçim malzemelerinden biri olmayacak mı?
DTP’nin tutumu aynı zamanda kendi emeğini görmemektir. Çünkü bu kanal DTP ve öncesi partilerin de içinde olduğu kesimlerinin mücadelesi sonucudur. Kürt dili için insanlar bedeller ödedi ve halen ödüyor. O zaman neden AKP’ye kaptırılıyor, bir halkın emeği neden yanlış politikalarla başkasına sunuluyor.
Kürtler şunu demeli: biz başardık, emeğimiz boşa gitmedi ve boşa gitmesine izin vermeyelim.
TRT 6, ne kadar kötü de olsa Kürtleri ortak bir duyguda birleştirecek. Kürtlüklerinden utananlar bile Kürt olduklarını hatırlayacaktır.
Kürt dili ve Kürtlük romantik bir çehre kazanacaktır.
Kürt dili, yeni pazara kavuşacaktır. Yeni bir Pazar Kürt dilinin daha da yaygınlaşması demektir. Kürt dili bilim, felsefe ve siyaset dili olarak daha da gelişecektir.
Kürtlerin mücadelesi daha akademik ve bilimsel bir boyut kazanacaktır.
Kırılma noktasında sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır
www.vartositesi.com*Bu yazı Beybun.com sitesinden alınmıştır