ÖZEL HABER
Varto'lu bir genç Yaşam savaşı veriyor !
YANINDAYIZ SİDAR
Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle genç yaşta KALP NAKLİ olması gereken Ferhat BİNGÖL kardeşimiz verdiği yaşam savaşını 1 aydır Ege Üniversitesi hastanesinde sürdürüyor. Ferhat BİNGÖL' ün sağlığına tam olarak kavuşabilmesi için vücuduna tam uyum sağlayabilecek bir kalp nakline kadar hastanede yatması gerekiyor. B Rh Pozitif kan grubuna sahip olan Sidar'ın muhtemel uyumlu bir kalp bulunması durumunda acilen en az 10 Ünite kadar SICAK KANA ihtiyaç duyacağı kesin olduğundan okuyucularımızın ailesi ile birebir irtibata geçmeleri gerekiyor.Sidar, daha evvel tedavi amacıyla Ankara'da hastaneye yatırılmış ancak ailesi ve sağlıkçıların Ege Bölgesinde Organ Nakli konusunda daha hassas olduğuna dair ortak kanısı nedeniyle Ocak ayı ortasında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine kaldırılmıştı.
İzmir'de Varto-Der izmir yön.kurulu üyesi Doğan BEYAZGÜL ile Güzelkent Köyü Derneği Y.K üyesi Veli BEYAZGÜL sarıc köyü dernek girişiminden Erdal TEKE ve RADYO GIMGIM emekçisi DJ Xelıkagıjkın ın birlikte gerçekleştirdikleri ziyaret sonrasında ailenin sıkıntıları dinlenmiş ve talepleri not edilmişti.Ferhat'ın (Sidar) yaşam savaşında galip gelmesi toplumsal dayanışma ağımızın da insani anlamda çok büyük bir testi olacak, bu dayanışma zincirini köy veya ilçe farkı düşünmeksizin tüm duyarlı insanların çabalarıyla geliştirmek zorunda olduğumuzun bilinciyle herkesi Ferhat BİNGÖL ve ailesi ile dayanışmaya davet ediyoruz.
Ferhat BİNGÖL kimdir ?
Ferhat (Sidar) BİNGÖL-Raqasan(İçmeler) köyünden Hayri BİNGÖL' ün büyük oğlu.
İLETİŞİM TELEFONU: 0537 376 74 05 Yardımcı olmak isteyen duyarlı dostlarımızın Ege Üniversitesi hastanesinde bu bilgi doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir.
(KALP NAKLİ Konusunda ayrıntılı bilgi haberimizin devamında)
----
Kalp nakli NEDİR ?
Kalp nakli
◊ Kalp nakli, hastalıklı bir kalbin sağlıklı bir verici kalbiyle değiştirildiği bir ameliyattır. Kalp, beyin ölümü gerçekleşmiş fakat yaşam desteğinde olan vericiden alınmaktadır. Kalp alındıktan sonra alıcıya takılana kadar özel bir koruyucu buzlu sıvı içinde saklanır.
◊ Bütün dünyada bir yılda yapılan kalp nakli sayısı 1990’lı yılların ortalarında en yüksek
rakama (4438 vaka) ulaşmış ancak daha sonra azalmağa başlamıştır.
◊ Kalp nakli için verici bulmak böbrek nakillerinde olduğundan çok daha zordur. Çünkü canlı insanların bir böbreği diğer bir hastaya nakledilebilmesine rağmen, kalp sadece beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan alınabilmektedir. Bu da kalp nakli sayısının böbrek nakline göre az olmasına neden olmaktadır.
◊
Aşağıdaki durumlarda tıbbi veya cerrahi diğer yöntemlerle tedavi sağlanamayan hastalara kalp nakli yapılır:
1. Çeşitli nedenlerle oluşan kalp yetmezliği (koroner arter hastalığı, kalp kapağı hastalığı, nedeni bilinen veya bilinmeyen kalp büyümesi, hipertansiyon vs)
2. Israrlı göğüs ağrısı
3. Hayatı tehdit eden kalp ritim bozukluğu
4. Doğumsal kalp hastalıkları
◊ Ancak yukarıdaki hastalıklardan biri veya bir kaçıyla birlikte ek olarak aşağıdaki hastalıklardan bir veya daha fazlası da varsa bu hastalara kalp nakli yapılmamaktadır:
1. 70 yaşından
büyük
2. Diğer organlarda hasara yol açmış şeker hastalığı
3. Böbrek, karaciğer ve akciğer hastalığı
4. Uyum sorunu oluşturabilecek psikiyatrik bozukluklar
5. Yaşam beklentisini azaltan diğer hastalıklar
Kalp nakli ameliyatı açık kalp ameliyatıdır. Hasta genel anestezi ile uyutulur. Göğüs kemiği yukarıdan aşağı doğru kesilerek kalbe ulaşılır. Kan dolaşımı özel hortumlar aracılığıyla kalp akciğer makinesine aktarılarak sağlanır ve normalde 36.5 0C olan vücut ısısı 25-28 0C’ye kadar soğutulur; kalp durdurulur. Kalp iki şekilde nakledilir. Standart yöntem olan ortotopik kalp naklinde hastalıklı kalp kesilerek çıkarılır ve vericiden alınan sağlıklı kalp alıcıya nakledilir. Nadir ve özel durumlarda uygulanan heterotopik kalp naklinde ise alıcının kalbi çıkarılmaksızın vericiden alınanan kalp alıcının kalbinin yanına dikilir.
Ortotopik kalp nakli ameliyat filmini indirip izlemek için tıklayınhttp://www.vartositesi.com/
Haberdeki Kalp nakliyle ilgili bilgiler gata sitesinden alınmıştır.
VARTONUN ÇIĞLIĞI