Vartolu Üniversite istiyor !
VARTO'YA ÜNİVERSİTE HAYALİMİZ HER GEÇEN GÜN DAHA DA GERÇEĞE YAKLAŞIYOR
Son yıllarda sitemizin "vartoya üniversite istiyoruz" çağrısı gittikçe daha değişik çevrelerin de ilgisini çekmeye ve konu üzerine kafa yorulmaya başlandı. Varto İÇin el ele diyerek başlattığımız çağrıdaki " Varto'ya neden bir Üniversite Kurulmasın" Sorumuzu şimdi bir çok kurum , kişi veya konuya ilgi duyan çevre de dile getirmeye başladı. Demekki "hayal" ete kemiğe bürünüyor. Demekki bir hayalimiz daha eğer el ele verebilirsek başarılabilme yoluna doğru şekilleniyor. İşte konuyla ilgili haber [vartositesi.com]
Vartolular ilçelerine Meslek Yüksek Okulu açılması için bir araya geldiler. İlçeye MYO açılması için en çok caba sarf eden Kaymakam Mehmet Yıldız, Yüksek Okulun açılması için gerekirse arabasını satmayı bile düşündüğünü kaydetti.
Vartolular ilçelerine Meslek Yüksek Okulu açılması için bir araya geldiler. İlçeye MYO açılması için en çok caba sarf eden Kaymakam Mehmet Yıldız, Yüksek Okulun açılması için gerekirse arabasını satmayı bile düşündüğünü kaydetti.
Varto’da Meslek Yüksekokulu yapılmasın için istişare toplantısı düzenlendi. Varto’ya yüksekokul kazandırmak için emek sarf eden Kaymakam Yıldız, Varto için yeşil ışık yakıldığı ve bu hayalin gerçekleşmesi için herkesin el ele vermesi gerektiğini belirtti. Üniversitenin Varto’ya gelmesine en çok sevinenlerin başında gelen Kaymakam Yıldız bu hayalin gerçeğe dönüşmesi için arabamı ve maaşımı vermeye hazırım yönünde örnek alınacak açıklamada bulundu. İlk defa resmi ve yoğun bir katılımın sağlanması ile yapılan toplantıya İlçe Kaymakamı Mehmet Yıldız, Belediye Başkanı Gülşen Değer, İl Genel Meclis Başkanı Abdulbaki Alp, Kültür Bakanlığı Emekli Genel Müdürü Kemal Soyer, Berlin Vartolular Derneği Başkanı Agasi Özvural, İstanbul Vartolular Derneği Başkan Vekili İbrahim Ballıkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Varto Kaymakamı Mehmet Yıldız’ın büyük gayret ve girişimleri ile başlatılan “Varto Meslek Yüksekokulu” yapılması için ilk defa halkın yoğun katılımıyla birinci istişare toplantısını düzenledi. Varto’ya yüksekokul kazandırmak için birçok defa emek sarf eden Kaymakam Yıldız, Varto için yeşil ışık yakıldığı ve bu hayalin gerçekleşmesi için herkesin el ele vermesi gerektiğini belirtti. Varto Kültür Merkezi Konferans Salonunda halkın yoğun katılımıyla bir araya gelenlere konuşma yapan Kaymakam Yıldız, bu hizmetin Varto’ya kazandırılacağına inandığını söyledi. Yıldız, “Varto’ya Yüksekokul olabilir mi? Öncelikle bu soruyu sormak lazım. Bu daha önce bir yıl iki yıl ve üç yıl önce bir hayal idi. Daha önce Muş merkezde ki de başka yere bağlıydı. Ama şimdi Muş’un kendi üniversitesi var. Bunun için Varto ilçemizde de bir üniversite olabilir mi diye düşünüyorduk. Şuanda bunun için çalışıyoruz. Varto’ya Yüksekokul yapılması ne kazandıracak ve ne katkısı olacak. Bunun için gönül birliği ve fikir birliği yapılabilirse neticede olur. Üniversitenin Varto’ya gelmesine en çok sevinenlerin başında gelen Kaymakam Yıldız bu hayalin gerçeğe dönüşmesi için arabamı ve maaşımı vermeye hazırım. Toplum yararına yapılan hiçbir iş yarım kalmamıştır. Bu bir yıllık süreç neticesinde Varto da yüksekokulu getirebiliriz. Bu kanaat, umut bizde güçlendi. Bunun için ileri gelenlerle, değişik derneklerle, Sayın Valimiz ve Rektörümüzle görüşmeler oldu. Sonuç itibarı ile geldiğimiz noktada burası yeni bir Üniversite ve ayakta durabilmiş bir Üniversite değil diye Rektör Bey söyledi. Öncelikle Üniversitenin kendi kampüsüne yerleştikten sonra ilçelere el uzatabilecek. Varto ya Yüksekokulun gelmesini devletten beklersek 10 yıl beklememiz lazım. Varto’dan büyük Malazgirt, Bulanık, ve Hasköy var. Bunun için biz Vartolular olarak kendi enerjimizi ortaya koyacağız. Biz sadece sizden burada Yüksekokulun açılmasını istiyoruz. Bunu yapabilirsek, becerebilirsek ve bunu başarabiliriz. Biz ne yaparsak Varto da Yüksekokul açabiliriz” dedi.
Varto Meslek Yüksekokulunun açılması için Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç’la görüştüğünün ve ilçeden sadece öğrenciler için gerekli donanımların gerektiğini belirten Kaymakam Yıldız, Varto’da gerekli alt yapıyı oluşturacaklarını kaydetti.
Kaymakam Yıldız, “netice itibarı ile Sayın Rektörümüz dedi ki siz benim öğrencilerimin ders yapacağı derslikleri, kalabileceği yurtlar yapabilecekseniz ve yemekhane yapabilecekseniz bende tüm samimiyetimle Varto’ya Yüksekokul kazandırırım. Tabi bunlar zor bir şey değil. Ben oturdum, düşündüm ve Varto’nun bu potansiyeli var dedim. Tabi bu aşama da işin halka mal edilmesi geliyor. Belki bu ciddi ve resmi olarak ilk basamağımız. Bundan önce defalarca bir araya geldik. Burada evet denilse bu işin daha fazla işleyeceği ortaya çıkacaktır. Bunlar hazır edilirse burada en az 10 bölümle üniversite açılacak. Toplam iki yılın içerisinde Bin 600 öğrenci demektir. Bu bin 600 öğrencinin Varto’ya kazandırılması bir mucizedir. Üniversitenin ilçemize eğitim ve kültür düzeyinin artırılması yanında ekonomik olarak ta çok faydası olacaktır.1600 öğrencinin Varto ekonomisine katkısı aylık en az 1 trilyon yanı 1 milyon TL’dir. Bunu da unutmamamız gerekiyor bu üniversiteye harcanacak para 2 trilyon Varto’ya bu para 2 ayda geri dönecektir. Ben diğer ilçelerde böyle bir çalışmanın olmadığı kanaatindeyim. Bunun halka mal edilmesi ve dışarıda yaşayan Vartolulara mal edilmesi gerekiyor. Herkes karınca kararınca üstüne düşeni yapmalıdır. Yeter ki biz bu işi başlatalım. Bu zor iştir ama olmaması söz konusu değildir. Ben inanıyorum bu olacak diye. Belediye başkanımız, genel başkanımız, STK’lar ve herkes inanırsa bu işi neticeye götürebileceğiz. Öyle bir yer tahsis edelim ki 5 yıla kadar cevap vermesi ve sıkışmaması lazım. Arazinin önünün açık olması lazım. Varto ilçemizde geniş ve büyük arazilerimiz var. Bize düşen de budur. 100 kız yurdu, 100 erkek yurdu ve ortak alanda yemekhane yapılması lazımdır. İleriye yönelik çalışmamız gerekiyor” dedi.
SOYER, “VARTO BİNLERCE YILLIK UYGARLIKLARI BARINDIRMIŞ”
Yüksekokulun açılması için ilk defa yapılan toplantıya katılan Kültür Bakanlığı Emekli Genel Müdürü Kemal Soyer, ise yaptığı konuşmasında Varto’nun binlerce yıllık uygarlıkları barındırdığını ve üniversiteyi hak ettiğini söyledi. Üniversitenin açılması için Varto halkının bir ayaya gelip hem fikir olması gerektiğini kaydetti. Soyer, yaptığı konuşmasında “Varto ilçemize yüksekokul ya da fakültenin kurulması için çalışıyoruz. Varto coğrafyasıyla güzel havasıyla binlerce yıllık uygarlıkları barındırmış. Büyük depremler yaşamış ve kültürlü halkın yaşadığı, barış ve kardeşliğin imajının olduğu yerdir. Hak ettiği kentsel ve alt yapı ihtiyaçlarının giderilmesini hak ediyor. Bunun için el ele vererek bu ilçenin hak ettiği konuma sahip olmasını istiyoruz. Muş Alparslan Üniversitesinin bir alt dalı olan yüksekokul ya da bir fakültenin açılmasını istiyoruz. Burada açılacak üniversite ile halkın bütünleşmesi demektir. Ortak bir fikir ile konun hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Çok geniş halk kitlesi tarafından tartışılmış bir konu değildir. Bugün ki toplantımızda Varto ya ne istiyoruz? Nasıl bir süreci izleyeceğiz? Ve Varto’da ki olanakları nasıl değerlendireceğiz. Bunun için üniversite için hizmet binası, yurtlar ve diğer gerekli temel düzenlere ihtiyacı vardır” dedi.
ALP, “BELEDİYE VE HALK OLARAK BİZ BUNA HAZIRIZ”
Varto’da Meslek Yüksekokulunun kurulması için yapılan ilk istişare toplantısına katılan İl Genel Meclis Başkanı Abdulbaki Alp, öncelikle diyalogun eksik olduğunu ve gerektiğinde halk ve belediye olarak her türlü hazır olduklarını söyledi. Alp, devam ettiği konuşmasında “ben bazı eksikliği görüyorum. Öncelikle eksiklikleri başında diyalogun olduğunu görüyorum. Bina yok ağaç kesiyoruz. Tahta yok duvar yapıyoruz. Ben öncelikle diyalogun kurulması gerekiyor. Ben demek istediğim Varto’yu devlet yönünde kaymakam temsil ediyor halk dilinde ise belediye başkanı temsil ediyor. Bunun için nereye gitmek isteniyorsa beraber gidilmesi gerekiyor. Benim önerilen öncelikle diyalog kurulması, önce rektöre gidilir, ne yapacağız ne edeceğiz onun için görüşler belirtilmelidir. Üniversite öyle basit bir şey değildir. Öncelikle planlı ve projeli yürütmemiz lazımdır. 2012 yılına kadar Varto da yüksekokulun yapılması zordur. Onun için muhakkak bir komisyonun kurulup öncelikle plan projelerle Rektör beye gidilmelidir. Yetkili organlarımız vardır hem maddi hem de manevi olarak belediyemizin üzerine düşeni yapacaktır” dedi.
DEĞER, “BELEDİYE HİZMET BİNAMIZI VEREMİYORUZ
Meslek Yüksekokulunun kurulması için yapılan ilk istişare toplantısına katılan Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer. Varto’da üniversite kurulmasını kesinlikle destekliyoruz. Bunun olması içinde elimizden geleni gücümüz yettiğince sunmaya hazırız. Biz yüksekokul gelmesi için ne verebiliriz, bir başlangıcın olabilmesi için biz ne katabiliriz belediye olarak halkın evi olarak ne yapabiliriz. Aylardan beridir konuşulan belediye hizmet binamızın durumu hakkında açıklama yapayım. Biz öncelikli olarak halkın evi olarak bilinen belediyenin hizmet binasını gündemden çıkartmak istiyoruz, çünkü biz belediye hizmet binamızı 10 ya da 15 yıllığına üniversiteye veremiyoruz. Bunun yerine belediye pasajımızdaki 3.ve 4. katlarımızı verebiliriz. Arsa olarak ta ilçemizde bulunan Bahçelievler mahallemizdeki mera olarak ayrılan yeri meclis kararıyla verebiliriz” dedi.
www.vartositesi.com
KAYNAK:Muş Ovası Gazetesi